BLOG

Taksim-İstiklal Caddesi

Taksim-İstiklal Caddesi
Taksim İstiklal Caddesi

Tarih:

Taksim Meydanı, İstanbul'un ve Türkiye'nin en ünlü meydanı. İsmini daha önce Galata-Beyoğlu suyunun taksim edildiği, yani paylaştırıldığı Taksim Maksemi'nden almış.

Fransız ve Venedikli elçilerin sık sık şehre gelmesi ve kendilerine sur dışında bir yaşam alanı arayışları onları ‘Grand Rue de Pera’ yani ‘Pera’nın Büyük Caddesi’ anlamına gelen İstiklal Caddesi'ne yönlendirmiş...

Ticaret artıp yerleşik hayata geçilince, varlıklı kesimin Paris’i model alarak yaşadıkları yer haline gelmiş...

Genel Yaşam:

“Ben İstanbul'daydım” diyebilmenin ilk koşulu İstiklal Caddesi'nde yürümektir. Buranın havasını koklamamışsanız, üstünüze gelen kalabalığın arasında ilerlememişseniz, tramvaya binmemişseniz, barlarında kulüplerinde eğlenmemişseniz, zaten İstanbul'a hiç gelmemişsiniz demektir.”

İstiklal Caddesi, Türkiye'nin en kozmopolit bölgesi ve İstanbul'a gelen ziyaretçilerin olmazsa olmazı. Bu yüzden İstiklal Caddesi’nin günün her saatinde kalabalık olmasına şaşmamak gerek.

Nasıl Barselona'nın La Rambla Caddesi ile Madrid'in Gran Via Caddeleri gezilmeden bu kentler anlaşılamıyorsa, İstiklal Caddesi'nde gezilmeden de İstanbul'un ruhu anlaşılamaz!

Dünyaca ünlü markaları veya ucuz giysi satan pasajlarıyla tam bir alışveriş caddesi İstiklal. Her tür zevk ve bütçeye hitap eden fast food büfeleri, küresel lokanta zincirleri, balık lokantaları, tatlıcılar ve geleneksel Türk yemekleri ile zengin bir restoran seçkisi de İstiklal Caddesi'nin yıldızları arasında.

7/24 eğlenceye hazır mısınız? Caddeyi kesen ara sokaklarda, fasıl mekânlarından rock barlara, gece kulüplerinden gay barlara kadar uzanan muazzam bir eğlence sizi bekliyor. Böylesine hareketli bir eğlence hayatını ancak dünyanın sayılı bölgelerinde bulabilirsiniz!

Cadde tiyatro, sinema, kitabevleri ve sanat galerileri gibi birçok kültür merkezine de ev sahipliği yapıyor.

Trafiğe kapalı olan bu yolda, dikkat etmeniz gereken tek araç, caddeyi başından sonuna bağlayan 19. yy'dan kalma tarihi tramvay. Bu tramvay adeta geçmişten gelip geleceğe gidiyor! Sakın fotoğraf makinenizi almayı unutmayın, yoksa çok üzülürsünüz...

Görülmesi Gereken Yerler:

  • Taksim Cumhuriyet Anıtı: Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun anlatıldığı anıt, meydanın tam ortasında sizi karşılıyor...

  • Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi: Taksim Meydanı'nda durup büyük Burger King binasına doğru bakarsanız, muhteşem bir kubbe ve iki kule göreceksiniz. Sakın şaşırmayın. Bu, Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi. İstanbul'un büyük kubbeli bu ilk kilisesi İstiklal Caddesi Meselik Sokak'ta. Bu sokaktaki diğer iki koyu renkli bina ise Rum Zapyon ve Ermeni Esayan kız okullarıymış.

  • Ağa Camii: İstiklal Caddesi'nde Müslümanlar için iki ibadet yerinden biri. Bahçesindeki şadırvan ise Mimar Sinan tarafından yapılmış.

  • Cité de Rumeli - Rumeli Han: Ağa Camii'nin yanında oymalarla süslenmiş, kapısındaki Fransızca, Yunanca ve Osmanlıca yazıları ile Han, dönemin ne kadar kozmopolit olduğuna açık bir örnek. Kendi gözlerinizle şahit olmak isterseniz mutlaka uğrayın.

  • Cercle d’Orient - Emek Pasajı: Dönemin opera binası olan Pasajda şık ve orijinal birçok dükkân ve bir sinema var. Nerede mi? İstiklal Caddesi üzerinde, Yeşilçam Sokağı’nın hemen köşesinde.

  • İnci Pastanesi: 100 yıla yakın tarihi ile İstanbul’un en eski pastanesi. Dünya çapında lezzetiyle meşhur profiterolünü mutlaka deneyin. Bu tadı uzun yıllar unutamayacaksınız!

  • Cercle d’Alep - Halep Pasajı: Farklı dükkânları, tarihi Pera Sineması ve tiyatrosu ile enteresan dakikalar vaat ediyor pasaj. Mesela ayaklarınız 45 numaradan büyükse burada kendinize ayakkabı bulabilirsiniz. Pasaj Emek Pasajı ile aynı sırada.

  • Atlas Pasajı: Caddenin en renkli pasajlarından. Birçok mağaza, sinema, tiyatro ve bar yer alıyor. Giysi, hediyelik eşya, ev eşyaları, orijinal giysiler satılıyor. Sabah 9.30’dan gece 23.00’e kadar açık. No. 209'da. Alışverişkoliklere duyurulur!

  • Burhan Doğançay Müzesi: “Duvar sanatının Babası” diye adlandırılan ünlü sanatçı Burhan Doğançay'ın müzesini görmeden geçmeyin. Detaylı bilgi için: www.burhandogancay.com

  • Akbank Sanat Galerisi: İstiklal Caddesi’ne gelip sanat galerisi görmeden dönmek istemiyorsanız Akbank Sanat tam size göre. Birçok festivale de ev sahipliği yapan Galeri, İstiklal Caddesi numara 8'de.

  • Yeşilçam Sokak: Türk Sinema tarihinin yaşam alanı olan sokaktaki barlar ve serin teraslar soluk almak için ideal!

  • Çiçek Pasajı: No:172'deki bu sempatik ve tarihi pasajda geleneksel müzisyenler eşliğinde meşhur Türk rakısı içebilir, mezeleri ile keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Aman dikkat, Türk rakısı yavaş içilir!

  • Balık Pazarı: Çiçek Pasajı'nın yanında bulunan göz alıcı pazarda geleneksel tatlardan tadabilir, manavlarından ve balıkçılarından en taze ürünleri satın alabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken, Ermeni cemaatinin Üç Horan Kilisesi'ni ziyaret etmek, Avrupa Pasajı'ndan antika seçmek ve Aslıhan Pasajı'ndaki eski kitapçıları görmemek olmaz.

  • Nevizade Sokak: Balık Pazarı'nın arkasındaki bu dar barlar sokağında en keyifli Beyoğlu gecelerinizden birini yaşayabilirsiniz. Sokaktaki barlardan birine oturup içkinizi yudumlayarak geçen insanları seyretmenin keyfine paha biçilemez!

İstiklal II: Görülmesi Gereken Yerler

  • Galatasaray Lisesi: Galatasaray Lisesi devasa ferforje kapıların arkasına gizlemiş kendini. Birçok şair, gazeteci ve sanatçı mezun olduğu ünlü okul adeta nazlı bir gelin edasında...

  • Hacopulo Pasajı: Galatasaray Lisesi'nden Tünel'e doğru yürürken hemen sağınızda göreceğiniz bu şirin pasajda, Madam Katia’dan kendinize bir şapka beğenin. Çayınızı içerken eski İstanbul'u hissedin.

  • Narmanlı Han - İsveç Konsolosluğu: Caddeye boylu boyunca uzanmış Konsolosluk binası pervasızca. Önünde sütunları, içinde avlusu bulunan bu devasa binayı arkanıza alıp anılarda yer edecek bir fotoğraf çekebilirsiniz.

  • Botter Han: İsveç Konsolosluğu'nun bitişiğindeki bu han, Türkiye'nin ilk moda evi olma özelliğiyle podyuma çıkıyor...

  • Kırım (Anglikan) Kilisesi: Kilise muhteşem tavan süslemeleriyle göz dolduruyor. İsveç Konsolosluğu'nun yanındaki sokaktan aşağıya indiğinizde zaten karşınıza çıkacak.

  • Saint Antuan Katolik Kilisesi: İstanbul'daki en büyük ve cemaate sahip en geniş Katolik kilisesi. Galatasaray'dan Tünel'e giderken sol kolda kalan bu devasa kilisede bir dilek dilemeden İstiklal turunu bitirmeyin.

  • Elhamra Pasajı: San Antonio Kilisesi'nin hemen karşısındaki El-Hamra Pasajı, caddedeki yüzlerce tarihi yapı arasında en oryantalistik olanı. Bir zamanlar tiyatro ve sinema olan pasaj şimdi

Alternate Text

Kısa ve Orta Dönem Ev Kiralama Başvuru Formu

Alanında uzman ekibimiz, aklınıza takılan tüm konularda size
cevap vermek için hizmetinizde!