Çukurcuma
TARİH
İşte size tarihi bir hikaye: Fatih Sultan Mehmet, ordularıyla buradan geçerken "Cuma namazını şu çukurda kılalım" demesiyle bu bölgenin adı Çukurcuma kalmış. Yani Çukurcuma, İstanbul'un fethiyle aynı yaşta.
Tam da adına yakışır derecede Taksim ve Cihangir’e göre çukurda kalıyor. Bu "çukurda kalma" durumu, henüz keşfedilmemiş birçok yer olduğunun da sinyallerini veriyor aslında. Aklınızda bulunsun!
GENEL YAŞAM
Çukurcuma sokakları gökkuşağı kadar renkli.
Eskiciler, kostümcüler, antikacılar herkesin üzerinde farklı bir etki bırakıyor. Müslümanı, Yahudisi, Hristiyanı, her dinden insanı bulmak mümkün Çukurcuma’da...
Burası tıpkı bir film setini andırıyor. Mahalle havasında bohem bir atmosfere sahip. Gündüz başka, akşam başka kitleyle dolup boşalan sokaklarıyla gece saatlere kadar ayakta.
Mesela, eğer vintage butik ya da sanat galerisi arıyorsanız, Çukurcuma kollarını açmış sizi bekliyor.
Son yıllarda New York Soho ile kıyaslanması, Çukurcuma’yı şımartmaya yetecek mi bakalım?
GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Fransız Sokağı: Eğer kısa ve keyifli bir mola vermek isterseniz Fransız Sokağı’na bekleriz. Rengarenk 24 bina, çeşitli kafeler, dükkanlar ve kültür merkeziyle enteresan bir deneyim...
Faik Paşa Caddesi: Çukurcuma’yı Çukurcuma yapan sokaklardan biri, hatta en önemlisi, Faik Paşa Sokağı. Bölgenin en meşhur ve belki de en korunmuş tarihi taş binaları bu caddede.
Çukurcuma Camii: Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Çukurcuma meydanında size tepeden bakıyor.
Galatasaray Hamamı: Yapılacaklar listenize mutlaka not edin. Turnacıbaşı Sokak'taki bu tarihi hamam, pazar günleri hariç her gün açık.
Süreyya Hamamı: 400 yıllık bir geçmişe sahip Süreyya Hamamı, mis kokularıyla Çukurcuma Caddesi 57 numarada.
Muhyiddin Çelebi Camii: Molla Fenari olarak da bilinen bu şirin cami, bir Mimar Sinan eseri. Vaktiniz kalırsa mutlaka uğrayın.